Hazine Bakanı Şimşek’ten enflasyon değerlendirmesi: Hedef için ne gerekiyorsa yapacağız
3 mins read

Hazine Bakanı Şimşek’ten enflasyon değerlendirmesi: Hedef için ne gerekiyorsa yapacağız

Türkiye Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketicinin mart ayı enflasyonu beklentilerin altında gerçekleşerek yüzde 3.16 oldu. Yıllık bazda enflasyon ise yüzde 68.50 olarak kaydedildi. Veriler yılın ilk üç ayında enflasyonun yüzde 15 olduğunu gösterdi.

EN FAZLA ARTIŞ EĞİTİMDE

TÜİK mart ayı verilerine göre ana harcama grupları itibarıyla mart ayında en fazla artış eğitim grubunda oldu. Eğitim grubu yüzde 13.08 oranında arttı. Haberleşme aylık bazda artan ikinci ana grup oldu. Bu gruptaki artış da yüzde 5.65 olarak gerçekleşti. Lokanta ve oteller yüzde 3.95, eğlence ve kültür yüzde 3.74, konut yüzde 3.42 ve gıda grubundaki artış da yüzde 3.40 oldu. Yıllık bazda da eğitim grubu ilk sırada yer aldı. Eğitim grubundaki yıllık artış yüzde 104.07 olurken, eğitimi yüzde 94.97 ile lokanta ve oteller, yüzde 80.25 ile sağlık, yüzde 79.92 ile ulaştırma ve 70.41 ile
gıda izledi.

ORTAÖĞRETİM MARTTA YÜZDE 21.30 ARTTI

Mart ayında en yüksek artış yüzde 21.30 ile orta öğretimde yaşandı. Kuzu eti yüzde 18.58 artarken, dana eti yüzde 14.65, kümes hayvanları eti yüzde 12.19 oranında artış gösterdi. Mücevheratlardaki artış yüzde 10.37 olurken, yatak odası mobilyalarındaki artış yüzde 6.03, taze meyvelerdeki artış da yüzde 4.99 oldu. Margarindeki artış yüzde 4.84, yemek odası ve oturma odası mobilyalarındaki artış yüzde 4.61, yiyecek hizmetlerindeki artış da yüzde 4.54 oldu.

ÖNGÖRÜMÜZ DOĞRULTUSUNDA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada aylık enflasyonun öngörüleri doğrultusunda mart ayında gerilediğini belirterek şöyle devam etti: “Para politikasındaki ilave sıkılaşma talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken, dış finansman imkânlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendirecektir. Deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikası ile birlikte tüm bu gelişmeler enflasyon beklentilerinin çıpalanmasını sağlayacak ve dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız.”

İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU

ENFLASYON rakamlarının açıklanmasıyla işyeri kira artış oranı da belli oldu. Buna göre; bu ay sözleşmesi yenilenen işyeri kiracılarına TÜFE 12 ay ortalamasına göre en çok yüzde 57.50 zam yapılacak. Mülk sahibi dilerse daha düşük oran belirleyecek, ancak bu oranı aşamayacak. Kira zam oranı anlamına da gelen TÜFE 12 ay ortalaması 2022 sonunda yüzde 70’i aşarken, 2023 yılı ikinci yarısından sonra yüzde 50 bandına inmişti. Son açıklanan mart verisi, benzer seviye olmakla birlikte son 9 ayın en yüksek oranı olarak da dikkat çekti. Konut kiralarında ise zam sınırı sürüyor. Bu sınırlamaya göre 2 Temmuz tarihine kadar sözleşmesi yenilenecek konut kiracılarına en çok yüzde 25 zam yapılacak. Haziran 2022’de getirilen, sonra bir yıl daha uzatılan kiraya zam sınırlamasının bu tarih itibarıyla sona ermesi bekleniyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir